Thames Hall Renovation

Exterior image of Thames Hall

Thames Hall Renovation

Functionality and aesthetics will be enhanced in Thames Hall while honouring the tradition and character of the existing structure.

Two main features will bring the building and its occupants together; an abundance of natural light and a distinct, centralized commons.

The project will bring in more natural light to the core of the building. By elevating the roof in the central atrium, windows will be added, flooding the interior of the building with sunlight. An outdoor courtyard will be added to the East wing, bringing in more light to the interior corridors and rooms.

A centralized common space, featuring an expansive living wall, skylights, and an open staircase will naturally invite occupants inward. The project will add a new entrance leading from the commons to the Alumni Circle and create a thoroughfare connecting Thames Hall and Somerville House.

The renovation will enhance efficiency by incorporate Well Building and LEED sustainable design practices. New spaces will embrace active design, and illustrate through responsible use of available resources and materials, a story of commitment to Western’s environmental and economic responsibilities.

For more information and renderings of the renovation, review the architect's presentation slides from the December 3 information sessions (PDF 5MB).

Renovations start in early 2019 bringing together wellness services including Student Health and Psychological Services, alongside Sports and Recreation, and Student Learning and Engagement. The move comes in response to feedback gathered in creating the Student Mental Health and Wellness Strategic Plan, with students expressing concern when navigating the current, fragmented system.

Construction Image(s) 

Rendering of the exterior by architect's Tillmann, Ruth, Robinson

More images will become available once the project commences.

Construction Resources

Dec. 3, 2018 - Public Information Session & Architect's Presentation (PDF)

Western New Article (2018)

Project Scope:
Modernization project to bring Health Services and Psychological Services under one roof, as well as, renovated space for Kinesiology including faculty and  adminstration offices, teaching labs, research labs. General use space including collaborative areas, bookable break out rooms, and more.

Project Size:
9,776 sq. metres (105,227 sq. ft.) on 4 Levels

Project Schedule
Design Development: June – November 2018
Working Drawings: November 2018 – Mid April 2019
Construction: February 2019 – June 2021

Project Location:
Construction will be confined to the Thames Hall building. Other buildings may be reconfigured to accommodate those units moving from Thames Hall.

Project Location

Arcitects: Tillmann, Ruth, Robinson

Feedback